|

Przekazywanie nadwyżek żywności

W Tesco wierzymy, że żywność nadająca się do spożycia nie powinna się marnować. A szczególnie wtedy, gdy żywność ta może pomóc ludziom w potrzebie. Dlatego też ściśle współpracujemy z lokalnymi bankami żywności i organizacjami charytatywnymi w całym kraju w celu redystrybucji niesprzedanej żywności z naszych sklepów do tych, którzy jej najbardziej potrzebują.

Dlaczego to robimy

Chcemy pomagać w społecznościach, w których działamy. W czasie, gdy co roku 1/3 światowej produkcji żywności marnuje się, a co dziewiąta osoba cierpi z powodu niedożywienia, inteligentne gospodarowanie żywnością jest rzeczą niezbędną, a przekazywania nadwyżek żywności jest po prostu właściwą rzeczą do zrobienia. Pod koniec dnia w naszych sklepach często pozostają niesprzedane nadwyżki żywności, która nadal jest bezpieczna do spożycia przez ludzi.

Jak to robimy

W 2013 roku połączyliśmy siły z Federacją Polskich Banków Żywności, aby stworzyć program redystrybucji żywności. Codziennie nasi pracownicy selekcjonują niesprzedane nadwyżki żywności i przygotowują je dla partnerów charytatywnych. Produkty odbierane są bezpośrednio przez organizacje społeczne.

Obecnie ponad 250 sklepów w całym kraju może przekazywać nadwyżki żywności lokalnym partnerom charytatywnym. Zobowiązaliśmy się, że wszystkie nasze sklepy stworzą taką możliwość do 2020 roku.

Z kim pracujemy

Poza Federacją Polskich Banków Żywności i Caritas Polska współpracujemy z lokalnymi organizacjami społecznymi.

Nasze wyniki

W roku budżetowym 2018/19 przekazaliśmy przekazaliśmy 3 372 ton żywności. To ekwiwalent 8 mln posiłków.