|

Od uprawy do potrawy

Program edukacyjny „Od uprawy do potrawy” funkcjonuje od 2016 roku. Już od 4 lat realizujemy swoją misję edukacyjną w zakresie zdrowego odżywiania, niemarnowania oraz nauki pochodzenia żywności. Wspierają nas w tym partnerzy merytoryczni: Fundacja Szkoła na Widelcu, Funiversity, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Federacja Polskich Banków Żywności, a także Fundacja Tesco.

Do programu zaangażowaliśmy również nasze koleżanki i kolegów ze sklepów w całej Polsce. Po odbyciu specjalnego szkolenia, jako Społecznicy prowadzili „Ekspedycje Smaków”, czyli wycieczki dla uczniów szkół podstawowych. W czasie tych 4 lat w programie pojawiały się nowości! Ostatnia edycja zmieniła nieco formułę i skupiła się przede wszystkim na problemie marnowania żywności, szczególnie w kontekście postępujących zmian klimatu, oferując szkołom bogactwo materiałów na stronie internetowej.

 

Nowe aktywności w programie

Kluby Niemarnowania

W ramach klubów uczniowie wraz z nauczycielem mogą angażować się na różne sposoby w walkę z marnowaniem żywności w szkole. Dodatkową formą utrwalania pozytywnych nawyków w planowaniu posiłków, jest edukacyjna gra planszowa „Zakupowe Mistrzostwa”.

Konkurs dla Klubów

Każdy działający Szkolny Klub Niemarnowania Żywności może wziąć udział w konkursie i powalczyć o atrakcyjne nagrody! Zadaniem konkursowym jest stworzenie relacji z obchodów Światowego Dnia Żywności, promujących w szkole ideę niemarnowania żywności przez klub.

Materiały edukacyjne do pobrania

Seria 19 bezpłatnych scenariuszy lekcji, które urozmaicą edukację z zakresu zdrowego odżywiania i nie tylko. Materiały dotyczą działań, które są możliwe do realizacji nie tylko w ramach Szkolnych Klubów Niemarnowania. Do pobrania ze strony przez zalogowanego nauczyciela.

Otwarty dostęp do aktualności dla nauczycieli i uczniów

Możliwość sprawdzenia, czy został dodany nowy materiał w strefie logowania, a także ciekawostki, rebusy, zabawy dla najmłodszych, kształtujące pasję do niemarnowania!