|

Od uprawy do potrawy

Program edukacyjny Tesco „Od uprawy do potrawy” od 2016 roku zaprasza uczniów szkół podstawowych na niezwykłą przygodę i poznanie zdrowego i odpowiedzialnego odżywiania od nowej strony. Jest to nowe podejście do edukacji dzieci i nauki o zdrowym odżywianiu – porzucające teorię na rzecz praktyki.

Od 2019 roku program zmienia formułę i skupia się przede wszystkim na problemie marnowania żywności, szczególnie w kontekście postępujących zmian klimatu.

W dobie nasilających się zmian klimatycznych, Tesco Polska podejmuje problem marnowania żywności i wychodzi do uczniów zerówek i klas 1-4 szkół podstawowych w całej Polsce z programem „Od uprawy do potrawy”. Tegoroczna, czwarta z kolei edycja, różni się od poprzednich nową formułą. Jest to krok do przodu, uwzględniający najbardziej aktualne światowe potrzeby. 13% dzieci w wieku szkolnym marnuje jedzenie regularnie – tzn. przynajmniej raz w tygodniu. Dlaczego? 83% wyrzuca je, ponieważ woli sięgnąć po słodycze lub przekąski dostępne w szkolnym sklepiku. 70% nie lubi tego, co dostali na drugie śniadanie. Tak wynika z badania „Przyszłość na talerzu” realizowanego dla Tesco Polska w 2015 roku.

Program „Od uprawy do potrawy” gwarantuje zarejestrowanym nauczycielom darmowe materiały edukacyjne do pobrania, na bazie których będą mogli poprowadzić swoje zajęcia. Seria kreatywnych 19 scenariuszy lekcji i gra planszowa pozwalają w ciekawy sposób nauczyć się nowych tematów z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania.

Sami uczniowie na stronie www.oduprawydopotrawy.pl mogą pobrać zadania, z których dowiedzą się, że poszanowanie jedzenia może być łatwe i przyjemne - pomogą w tym m.in. tematyczne rebusy i łamigłówki.

Partnerami programu „Od uprawy do potrawy” są Federacja Polskich Banków Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci i Fundacja Tesco.

Więcej informacji oraz zapisy do programu na stronie www.oduprawydopotrawy.pl