|

Pierwsze trzy edycje programu

W 2016 roku Tesco zainaugurowało nowy program „Od uprawy do potrawy” – ekspedycje do miejsc, w których podejmujemy decyzję o swoim odżywianiu, czyli sklepów. Kilkadziesiąt sklepów Tesco w całej Polsce od września 2016 r. stało otworem dla młodych odkrywców. Zamiast pozwania teorii, dzieci samodzielnie odkrywały, badały i wyciągały własne wnioski. Najmłodsi klienci próbowali nowych smaków i łamali szyfry etykiet. Odkrywali, że za zwykłym ananasem kryje się niezwykła historia podróży przez ocean. A to wszystko w formie ciekawej i angażującej gry terenowej.

W samej tylko trzeciej edycji przez 10 miesięcy zrealizowano w całej Polsce ponad 300 wycieczek edukacyjnych w sklepach Tesco, w których wzięło udział ok. 8 000 małych odkrywców. Łącznie ,w ciągu trzech edycji „Od uprawy do potrawy”, w program zaangażowało się ponad 2,5 tys. nauczycieli, którzy zakładając Kluby Niemarnowania Żywności rozwijali edukację żywieniową wśród ponad 120 tys. dzieci.